Kunst en cultuur

bovenkant home kunst en cultuur

Op het Mendel kun je je hart ophalen aan kunst en cultuur, je hele schoolloopbaan door. Tijdens projectdagen sta je bijvoorbeeld op het podium met je eigen dansvoorstelling of je volgt workshops zoals fotografie, graffiti of schrijven.

Al vanaf de brugklas kun je je talenten laten zien tijdens de jaarlijkse projectdagen.

Stedenbezoek

Je gaat ook regelmatig op stedenbezoek in binnen- of buitenland. Met je klasgenoten ga je de stad verkennen door middel van culturele of kunstzinnige opdrachten.

Examen doen

In de bovenbouw kun je kiezen voor het eindexamenvak kunst beeldend (havo en vwo) of kunst & design (mavo).

Atelierdag

Als je je talenten verder wilt ontwikkelen kun je ook deelnemen aan de jaarlijkse Atelierdag. Je werkt dan een dag lang onder leiding van een professioneel kunstenaar aan een kunstwerk.

Schitteren op het podium

Tijdens de Mendeltalentenshow kun je jouw muzikale talenten op het podium in de aula aan een groot publiek laten zien. Zingen, optreden met een band, dansen of kleinkunst: alles is mogelijk. Het heet niet voor niets de talentenshow! Speel je liever klassiek of jazzrepertoire, dan zien we je graag schitteren tijdens Mendel Klassiek. Alle kunstzinnige uitspattingen komen in april bij elkaar op onze fantastische Mendelparade die in het Seinwezen plaats vindt.

bovenkant ckv

Atelierdag

bovenkant aterlierdag

Als je graag bezig bent met textiel, tekenen/schilderen of beeldhouwen, kun je je inschrijven voor de Atelierdag. Onder leiding van een professioneel kunstenaar werk je een hele dag aan beeldend werk in een vaklokaal op school.

Het thema waarbinnen gewerkt wordt is ieder jaar verschillend.

Het gemaakte werk wordt geëxposeerd op school en door een vakjury beoordeeld. Tijdens de officiële opening van de Atelierdag worden de prijswinnaars bekendgemaakt. Je ouders, vrienden en familie zijn daarbij van harte welkom.

Projectdagen

Al vanaf de brugklas kun je je talenten laten zien tijdens de jaarlijkse projectdagen.

Klas 1

In klas 1 maken we een dansvoorstelling onder leiding van professionele dansers.

Met het vak geschiedenis ga je ver terug in de tijd. Je gaat op zoek naar sporen uit de middeleeuwen bij de ruïne van Brederode.

Het vak Nederlands nodigt een beroemde jeugdboekenschrijver uit. Zo kom je van alles te weten over hoe een verhaal gemaakt wordt voor een boek, vanaf het eerste idee tot het eindresultaat. Je leert ook zelf verhalen schrijven.

Klas 2

De 2e klas-leerlingen doen de theatercaleidoscoop en maken kennis met theater, film en cabaret. De lessen worden gegeven door professionele acteurs, cabaretiers, zangers en mimespelers uit de wereld van theater en televisie. Theater en bewegen worden gecombineerd op deze dag.

Klas 3

De leerlingen uit 3 vwo en 3 havo kiezen tijdens de projectdag voor een kunstworkshop naar keuze in Amsterdam. De 3 mavo-leerlingen volgen workshops voor het vak ckv (culturele en kunstzinnige vorming) zoals graffiti, dans en beeld bewerken op de computer. Deze workshops krijg je van Haarlemse kunstenaars.

Klas 4-5-6

In de bovenbouw bezoeken de leerlingen in het kader van het vak ckv een stad, zoals Amsterdam, Den Haag, Leiden, Rotterdam of Lille). Voor examenvakken kunnen er ook practica lessen gevolgd worden.

Eindexamen kunst

bovenkant examen kunst

Op het Mendel kan iedereen examen doen in een kunstvak, of je nu mavo, havo of vwo doet. Op de havo en het vwo is dat kunst beeldend, op de mavo kunst & design.

Kunst & design

Kunst & design start in de 3e klas mavo. Bij kunst & design krijgen de leerlingen afwisselende modules: 2D en 3D ontwerpen, fotografie en audiovisuele vormgeving. Kunst & design heeft ook een theoretisch gedeelte (kunstbeschouwing). De leerlingen gaan regelmatig op excursie en maken kennis met studies in het mbo en hbo.

Het programma kunst & design sluit aan op het havo-eindexamenvak kunst beeldend. Voor de mavo-leerlingen die geen examen willen doen in een kunstvak, is er in de 3e klas het modulaire vak KunstLab.

Kunst beeldend

Op havo en vwo is kunst beeldend het examenvak waarbij je vanaf de 4e klas aan de slag gaat in het platte vlak en met ruimtelijke vormgeving. De teken4daagse (buiten aquarelleren), en excursies naar musea maken deel uit van het programma. Voor de examenleerlingen geldt dat zij naast de praktische component ook kunsttheorie krijgen: kunst algemeen (kunst- en cultuurgeschiedenis).

Culturele en kunstzinnige vorming (CKV) 

In de bovenbouw krijgt je het vak CKV (culturele en kunstzinnige vorming). Hierin staat het beleven van kunst en cultuur centraal.

In de lessen besteden we door middel van opdrachten, voorbeelden en praktische activiteiten aandacht aan verschillende kunstdisciplines. In de lessen discussiëren we met elkaar over verschillende vormen van kunst en cultuur.

Activiteiten

Met CKV onderneem je verschillende culturele en kunstzinnige activiteiten. Sommige activiteiten zijn op school, bijvoorbeeld tijdens de projectdagen, maar je bezoekt ook zelfstandig culturele activiteiten.

Je kunt bijvoorbeeld denken aan het bezoeken van een toneelvoorstelling, een museum, een concert, een musical, maar misschien ga jij wel naar een festival of een workshop volgen?

LS 230321 workshop DSC4983 lowres

Mendelparade

Mendelparade 4  Mendelparade 02  mendelparade 01

Alle kunstzinnig en culturele activiteiten komen in april samen in een bruisend festival: de Mendelparade.

Na twee jaar van afwezigheid is er weer een Mendelparade in het Seinwezen in Haarlem.

De Mendelparade is een expositie van beeldende werkstukken van leerlingen van het Mendelcollege. Het Seinwezen is een bijzondere locatie waar wij al meerdere jaren gastvrij ontvangen worden om het werk te exposeren.

Dit jaar hebben wij ervoor gekozen om een selectie van werkstukken te laten zien die in het afgelopen jaar gemaakt zijn. 

Door omstandigheden was het dit jaar helaas niet mogelijk een centraal moment te organiseren waarop de expositie geopend werd. Wel is het mogelijk om de expositie op eigen gelegenheid te komen bezichtigen.  Op werkdagen van 9.00 tot 17.00 is het Seinwezen open. Graag wel even van tevoren bellen of het gelegen komt.

Adres: Kinderhuissingel 1

Telefoonnummer 023 5317118  

Het is de moeite waard om al het werk op deze mooie plek te komen bewonderen.

Tot woensdag 25 mei is dit mogelijk.

Met vriendelijke groeten,

De docenten beeldende vakken van het Mendelcollege.

Ontdek je talenten