Mendel International

bovenkant international

Op het Mendelcollege bereiden we je voor op een steeds internationaler wordende samenleving. Je vergroot je taalvaardigheid en verbreedt je internationale oriëntatie. We organiseren reizen naar het buitenland en uitwisselingen met buitenlandse scholen. Met de leerlingen die je hier ontmoet, blijf je contact houden.

Alle leerlingen brengen minstens één bezoek aan het buitenland.

Naar het buitenland

De internationaliseringsactiviteiten brengen onze leerlingen in contact met mensen uit andere landen. Zo gaan leerlingen van de derde klassen naar Aken, waar ze onder meer interviews doen met voorbijgangers. Vwo-leerlingen met Duits in het examenpakket gaan al meer dan 25 jaar op uitwisseling naar een school in Osnabrück.

De leerlingen uit klas 3 havo en vwo TTO nemen deel aan een uitwisseling met tweetalige scholen in de buurt van Madrid in Spanje, of in de buurt van Hannover in Duitsland.

Examenkandidaten gaan naar Parijs, Berlijn, Londen of Rome (gymnasium).

Internationale wedstrijden

Internationalisering leeft door de hele school. Onder leiding van de techniekdocenten bouwen leerlingen van de Robocup Junior-club zelf robots, waarmee ze meedoen aan nationale en internationale robotwedstrijden. Elk jaar doen leerlingen van de brugklas mee aan World Maths Day, een internationaal wiskundetoernooi via internet waar jongeren van over de hele wereld het tegen elkaar opnemen.

Uitwisselingen

IMG 20171020 WA0016 kopie

Uitwisselingen zijn een belangrijk onderdeel van internationalisering op het Mendel. Het leuke hiervan is dat je het dagelijkse leven volgt van een leerling in het buitenland.

Samen volg je lessen op de partnerschool waardoor je een idee krijgt van het onderwijs in een ander land. Daarnaast zijn er gezamenlijke excursies en opdrachten.

In een gastgezin

Gedurende de uitwisseling verblijf je enige dagen bij je uitwisselingspartner en het gastgezin. Omgekeerd ben jij voor een paar dagen gastheer/-vrouw voor je uitwisselingspartner bij het tegenbezoek aan Haarlem.

Het Mendelcollege organiseert momenteel twee uitwisselingen met scholen in Duitsland en twee met scholen in Spanje:

  • Leerlingen uit 5 vwo met Duits als examenvak kunnen hun kennis van taal en cultuur testen door vrijwillig deel te nemen aan een uitwisseling met het Gymnasium In der Wüste in Osnabrück.
  • Leerlingen uit de 3e klas van het tweetalig onderwijs nemen deel aan een uitwisseling met tweetalige scholen in de buurt van Madrid (Spanje) of Hannover (Duitsland).

Buitenlandse reizen

bovenkant romereis

Alle leerlingen brengen tijdens hun periode op het Mendelcollege minstens één bezoek aan het buitenland. Examenkandidaten gaan naar Parijs, Berlijn, Londen of Rome (gymnasium).

Erasmus+

 IMG 20180920 WA0009 erasmus3

Het Mendelcollege participeert in kennisuitwisselingsprojecten met andere scholen in Europa. Deze projecten worden mede door de Europese Unie gefinancierd.

Erasmus+ project (2017-2019)

Docenten en leerlingen van het Mendelcollege onderzoeken samen met docenten en leerlingen uit Spanje, Duistland, Estland en Italië hoe leerlingen zich het beste kunnen voorbereiden op een internationaal georiënteerde loopbaan.

 "4 Cs 4 the 21st Century – Curiosity, Cooperation, Communication, Creativity"

Aims of the project:

Preparing students for the international labour market

Improvement of soft skills (especially methodical knowledge)

Sharing experience with international partner schools

Aims of our school:

 

International cooperation with European partner schools (Estonia, Italy, Spain, The Netherlands and Germany) à gaining intercultural competences

Getting to know other cultures and broadening our horizons

Improvement of soft skills (especially methodical knowledge)

Organisation of students’ exchanges

Partner Schools

 

Pärnu Kuninga Tänava Põhikool (Estonia)

Istituto Comprensivo 9 Bologna (Italy)

Mendelcollege Haarlem (Netherlands)

Colegio Internacional Eurovillas (Spain)

Schillerschule Hannover (Germany)

 For further information please visit:

Erasmus+

Twinspace 

 comeniusproject.png    

Comeniusproject (2013-2015)

Tijdens de schooljaren 2013-2015 deed het Mendelcollege mee met een internationaal project over duurzaamheid. Met scholen in Spanje, Duitsland, Engeland en Polen deelden enkele van onze docenten en leerlingen hun ideeën uit over hoe een vakoverstijgend onderwerp als duurzaamheid op school behandeld kan worden. Er werden workshops ontwikkeld voor het maken van zonnecellen en er werden praktische tips verzameld over hoe je je eigen omgeving schoon kunt houden, water kunt besparen, etc.

Ontdek je talenten