Debat

bovenkant debat

Debat

Het Mendel heeft een actieve debatclub die deelneemt aan allerlei debatwedstrijden en maatschappelijke discussies. In 2018 zijn onze leerlingen Nederlands Kampioen debatteren geworden en ook in 2019 behoorde ons debatteam bij de beste 10 scholen van het land.

In 2018 is het Mendelcollege Nederlands Kampioen debatteren geworden en ook in 2019 behoorde het debatteam van het Medelcollege weer bij de beste tien scholen van het land. Het Mendeldebatteam behaalde in 2021 een fraaie zevende plaats op de landelijke finaledag. 

We hebben een debatclub, omdat we elk jaar weer zo veel talent zien tijdens de lessen maatschappijleer en Nederlands. Leerlingen die het leuk vinden en graag meer met hun presentatievaardigheden, kennis en argumentatiekunde willen doen, worden bij de debatclub uitgedaagd om deze vaardigheden in wedstrijdvorm in te zetten.

Met de debatclub doen we ook mee aan debatwedstrijden.

Kom bij de debatclub

Zijn de lessen debatteren bij maatschappijleer en Nederlands je goed bevallen en vind je het leuk om vurig voor je mening uit te komen? Kom dan team versterken. De debatclub staat onder de inspirerende begeleiding van dhr. C. van de Laarschot, mw. S. Beerman, mevr. A. Bekker, mevr. J. Ruijgrok en mevr. S. de Boer. 

bovenkant debat4

 Debatwedstrijden

 

bovenkant debat2

Debatwedstrijden

In de bovenbouw is het inmiddels traditie om mee te doen aan het Nederlands Kampioenschap Debatteren en de debatwedstrijd ‘Op weg naar Het Lagerhuis’. Voor onderbouwleerlingen die graag debatteren, zijn er ons eigen Mendeltoernooi en het landelijke UNICEF-debat.

Nederlands Kampioenschap Debatteren

Tijdens het NK Debatteren voor Scholieren laten leerlingen van het Mendel keer ok keer zien wat en geweldige debaters ze zijn. In 2018 werd het Mendel debatteam zelfs kampioen! Een van onze leerlingen werd toen uitgeroepen tot beste spreker. In 2000 werden we 2e, en in 2021 eindigde het team op de 7e plaats.

Op weg naar Het Lagerhuis

Op weg naar Het Lagerhuis is de grootste debatwedstrijd van Nederland. Jaarlijks doet het Mendel mee, samen met nog zo’n 200 andere scholen. In januari, februari en maart worden voorrondes gespeeld verspreid door Nederland. De tv-finale is voor heel Nederland te volgen op NPO 2 in het voorjaar.

Maatschappelijke debatten

Naast deze wedstrijden nemen leerlingen uit de debatclub regelmatig deel aan maatschappelijke debatten bij bijvoorbeeld de gemeente of zelfs in de Tweede Kamer. Ze gaan dan in gesprek over onderwerpen die betrekking hebben op de jeugd en de politiek. Denk aan onderwerpen als leerplicht en cyberpesten.

Mendeldebattoernooi

Inmiddels straalt het succes van de debatclub ook uit naar onze jongere leerlingen. Bij de lessen Nederlands wordt regelmatig interesse getoond voor de activiteiten van de debatclub. Daarom is de club uitgebreid naar de onderbouw. Deze leerlingen kunnen deelnemen aan ons eigen Mendeltoernooi en het landelijke UNICEF-debat.

bovenkant debat3

Ontdek je talenten