Gymnasium

gymnasium hoofpagina2

Het Mendelcollege heeft sinds begin jaren '70 een gymnasiumafdeling. We zijn de enige school in Haarlem en omgeving waar je gymnasium kunt doen in het Nederland én Engels (tweetalig onderwijs). Op het gymnasium nemen de talen en culturen van de klassieke oudheid een bijzondere plaats in.

Op het gymnasium krijg je les in Latijn, Grieks en klassieke vorming. Je leert de taal van de oude Grieken en Romeinen, maakt kennis met hun cultuur, de verhalen over goden en helden, de veroveringen en het dagelijks leven van de Grieken en Romeinen. Met name in de onderbouw wordt samengewerkt met andere vakken, onder andere in het Odysseusproject met Nederlands, Frans, de beeldende vakken, wiskunde en aardrijkskunde.

In de brugklas krijg je een half jaar lang 2 uur per week Latijn. In de 2e en 3e klas krijg je 3 uur per week Latijn en 3 uur per week Grieks. In de 3e klas doe je mee aan het European Latin Exam.

Eindexamen Latijn of Grieks

Vanaf de 4e klas kunnen de leerlingen kiezen voor Griekse Taal en Cultuur (GTC) en/of Latijnse Taal en Cultuur (LTC). Naast de talen wordt ook dieper ingegaan op allerlei aspecten van de klassieke cultuur en op de manier waarop de klassieke cultuur kunstenaars en denkers in latere tijd heeft beïnvloed.

Bekijk hier het filmpje over het gymnasium.

Gymnasium op het Mendel

Gymnasium is meer dan vwo met Latijn en Grieks. Ook de andere vakken bieden een klassieke verdieping van de lesstof aan. En dan zijn er ook nog de vele projecten en excursies waarin de klassieke oudheid tot leven komt.

Je krijgt twee extra vakken: Grieks en Latijn. Tijdens deze lessen leer je de taal van de oude Grieken en Romeinen. Daarnaast maak je uitgebreid kennis met de Griekse en Romeinse cultuur. Je leert de verhalen over Griekse goden en helden, over de Romeinse veroveringen, maar ook over het dagelijks leven van de Grieken en Romeinen.

Extra verdieping

Alle vakken bieden een klassieke verdieping van de lesstof aan. Het gymnasium is meer dan vwo met Latijn en Grieks. Door samenwerking met andere vakken laten we in de onderbouw zien hoe de talen en culturen van de Grieken en Romeinen in allerlei vakgebieden hun sporen hebben nagelaten.

Klassieke uitstapjes

Tijdens verschillende projecten en excursies en de jaarlijks terugkerende gymnasiumdag komt de Griekse en Romeinse cultuur nog meer tot leven met als hoogtepunten de Trierreis in de 4e klas en de reis naar Rome en Pompeï in de 6e klas als geweldige afsluiting.

 

En verder: 

 • Op de gymnasiumafdeling van het Mendel werken goede en bevlogen docenten.
 • Het slagingspercentage en de examencijfers van onze gymnasiasten liggen boven het landelijk gemiddelde. Zie Scholen op de kaart.
 • Je kunt kiezen voor de unieke combinatie van gymnasium en TTO.
 • Omdat het Mendel een scholengemeenschap is, hebben we veel extra’s, zoals een debatclub, beroemde gastsprekers, robotica, atelierdagen, de Mendeltalentenshow en een groot aanbod van vakken in de bovenbouw.

Gymnasium iets voor jou?

Wat voor een type leerling moet je eigenlijk zijn voor het gymnasium? Dat is moeilijk te zeggen. Iedereen is immers verschillend en tijdens de middelbare school ontwikkel je jezelf ook nog volop.

Toch zou je kunnen stellen dat de volgende drie eigenschappen goed van pas komen voor een gymnasiumopleiding: 

 • Je bent belangstellend: je hebt interesse in mensen, geschiedenis, taal en cultuur
 • Je bent onderzoekend ingesteld: je vindt het leuk om dingen te weten te komen die nieuw voor je zijn. Ook houd je wel van puzzelen met taal.
 • Je bent een doorzetter. Op het gymnasium krijg je (in de onderbouw) twee extra talen. Hierdoor kan het zijn dat je meer tijd kwijt bent aan je huiswerk. Een beetje doorzettingsvermogen kan dan handig zijn.

Herken je iets van jezelf in deze eigenschappen? Dan is het gymnasium vast iets voor jou!

Klassieke uitstapjes

bovenkant tekst klassieke uitjes5

Op het gymnasium ben je het hele jaar bezig met klassieke cultuur, binnen en buiten de school. Kers op de taart zijn de Trier-reis in de 4e klas en de Rome-reis aan het einde van de opleiding.

Gymnasiumdagen

Ieder jaar is er voor alle leerlingen van het gymnasium een speciale da: de gymnasiumdag. Het programma haakt aan bij de klassieke activiteiten en tentoonstellingen die op dat moment in het land worden aangeboden.

Voorbeelden van de gymnasiumdag van de onderbouw:

 • Fotoverhaal maken bij ’t Wed met workshops en klassieke lunch
 • High Tech Romeinen in Valkhof Nijmegen + klassieke speurtocht door Noviomagus
 • Classic tour in stadsschouwburg Amsterdam met spetterende eindquiz & Artis (op zoek naar Aristoteles' dieren)

Voorbeelden van de gymnasiumdag van de bovenbouw:

 • Paleis op de Dam en klassieke film in Pathé, bekijk hier het fotoboek
 • Rijksmuseum (klassieke tour) en Mercuriuswandeling door Amsterda
 • Opgravingen doen en meelopen met archeologen van de VU

Excursies en projecten

Tijdens de lessen werk je regelmatig aan projecten. Ook tijdens de drie projectdagen vinden er vaak klassieke excursies plaats. Hieronder staan enkele voorbeelden:

1e klas:

 • Het Odysseusproject: in samenwerking met de vakken Nederlands, Frans, tekenen, handvaardigheid/textiel, wiskunde en aardrijkskunde maken de leerlingen een eigen reis (Odyssee) met als onderwerp de Griekse held Odysseus. Een verhalenverteller opent dit project met een prachtige voorstelling.
 • Bezoek aan het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden 

2e klas:

 • Percy Jackson project: in samenwerking met de vakken Engels, Nederlands, Latijn en Grieks allerlei creatieve opdrachten maken over de klassieke mythologische wezens/goden en plekken in de films van Percy Jackson
 • Kunstenaar: moderne bewerking in kunstvorm maken over één van de verhalen van de Griekse held Theseus
 • Spelmaker: maak je eigen werkwoordspel
 • Klassieke wandeling door Haarlem. Zelfs in het straatbeeld van je eigen woonplaats is de invloed van de Grieken en Romeinen aanwezig.

3e klas:

 • Romeinse helden in moderne kunstvorm
 • Creatieve Punische oorlogen: onderzoek naar feit en fictie in de avonturen van Asterix en Obelix
 • Hoe zag het paleis van Odysseus er eigenlijk uit? Maquette maken aan de hand van Homerus' verhalen
 • Bezoek aan Aachen, waarbij onder andere de Romeinse geschiedenis van de stad onder de aandacht wordt gebracht

4e klas:

 • Een maquette van een Romeinse stad bouwen met behulp van opgedane kennis van de Romeinse architectuur.
 • Bezoek aan Den Haag: de aanwezigheid van klassieke motieven in schilderkunst en architectuur (o.a. Mauritshuis)

5e klas:

 • In groepjes een Griekse tragedie bestuderen, een scène daaruit bewerken en ten tonele voeren.
 • Toneelworkshop en bezoek aan een klassieke voorstelling
 • Creatief met klassieke schrijvers

6e klas:

 • Filmscript maken en de tijdens de Romereis gemaakte filmopnames tot een echte documentaire of tv-programma monteren
 • Meedoen aan cultuurkennis- en vertaalwedstrijden.

Naar Trier

De 4e klas-leerlingen ontdekken de Romeinse stad Augusta Treverorum, oftewel Trier, de keizerlijke residentie van Constantijn de Grote. Ook de stad Maastricht en de 'Romeinse' catacomben worden bezocht. Een mooie opstap naar de grote Romereis.

Naar Rome

Het hoogtepunt van de gymnasiumopleiding is voor de meeste leerlingen de Rome-reis aan het begin van de 6e klas. Eindelijk kunnen plaatsen als het Colosseum, het Forum Romanum en Pompeii in het echt bewonderd worden. Het is een onvergetelijke ervaring en een mooie afsluiting van 6 jaar gymnasium op het Mendelcollege. 

Waarom gymnasium?

Als het tot je mogelijkheden behoort om gymnasium te gaan doen, waarom zou je het dan niet proberen? Het is ‘nunc aut numquam’ (nu of nooit)! 5 goede redenen om gymnasium te kiezen.

 1. Je kunt de wereld van nu beter begrijpen door over de Grieken en Romeinen te leren. Ze hebben de basis gelegd voor onze huidige West-Europese cultuur. Denk aan de politiek, het rechtssysteem, maar ook technische snufjes.
 2. Veel Nederlandse, Franse en Engelse woorden komen uit het Grieks of Latijn. Moderne vreemde talen kun je makkelijker begrijpen. Ook bij veel vervolgstudies komt je kennis van de klassieke talen van pas.
 3. Doordat het lezen van Griekse en Latijnse teksten puzzelen met taal is, leren gymnasiasten beter schrijven, argumenteren en redeneren.
 4. De Griekse en Romeinse teksten bevatten veel mooie verhalen, die ook nu nog een inspiratiebron zijn voor schrijvers, striptekenaars, filmmakers en kunstenaars. Denk aan Asterix of de film Hercules.
 5. Latijn en Grieks lezen scherpt je analytisch en probleemoplossend vermogen.

Kortom: gymnasium is gewoon heel boeiend en leuk!

 

Ontdek je talenten