Gymnasium

gymnasium hoofpagina2

Nederlands- en Engelstalig Gymnasium op het Mendelcollege
Het Mendelcollege heeft sinds begin jaren '70 een gymnasiumafdeling. Als enige school in Haarlem en omgeving kun je op het Mendelcollege zowel in het Nederlandstalig onderwijs, als in het tweetalig onderwijs (TTO) een gymnasiumopleiding volgen. Op het gymnasium nemen de talen en culturen van de klassieke oudheid een bijzondere plaats in.

Latijn, Grieks en klassieke vorming
Naast extra verdieping bij alle andere vakken krijg je les in Latijn, Grieks en klassieke vorming. Tijdens deze lessen leer je de taal van de oude Grieken en Romeinen, maak je kennis met de cultuur, de verhalen over goden en helden, de veroveringen en het dagelijks leven van de Grieken en Romeinen. Met name in de onderbouw wordt samengewerkt met andere vakken o.a. in het Odysseusproject met Nederlands, Frans, de beeldende vakken, wiskunde en aardrijkskunde.
In de brugklas krijg je gedurende een half jaar twee uur per week Latijn.
In de tweede en derde klas krijg je drie uur per week Latijn en drie uur per week Grieks. In de derde klas doen de leerlingen mee aan het European Latin Exam.

Eindexamen Latijn of Grieks
Vanaf de vierde klas kunnen de leerlingen kiezen voor Griekse Taal en Cultuur (GTC) en/of Latijnse Taal en Cultuur (LTC). Naast de talen wordt ook dieper ingegaan op allerlei aspecten van de klassieke cultuur en op de manier waarop de klassieke cultuur kunstenaars en denkers in latere tijd heeft beïnvloed.

Lees ook de folder over het Gymnasium op het Mendelcollege.
En kijk hier het filmpje van het Gymnasium

Gymnasium op het Mendel

 • Grieks en Latijn zijn de twee extra vakken die je krijgt.
  Tijdens deze lessen leer je de taal van de oude Grieken en Romeinen. Daarnaast maak je uitgebreid kennis met de Griekse en Romeinse cultuur; je leert de verhalen over Griekse goden en helden, over de Romeinse veroveringen, maar ook over het dagelijks leven van de Grieken en Romeinen.
 • Alle vakken bieden een klassieke verdieping van de lesstof aan.
  Het gymnasium is meer dan vwo met Latijn en Grieks. Door samenwerking met andere vakken laten we in de onderbouw zien hoe de talen en culturen van de Grieken en Romeinen in allerlei vakgebieden hun sporen hebben nagelaten.
 • Klassieke uitstapjes.
  Tijdens verschillende projecten, excursies en de jaarlijks terugkerende gymnasiumdag komt de Griekse en Romeinse cultuur nog meer tot leven met als hoogtepunten de Trierreis in de 4e klas en de reis naar Rome en Pompeii in de 6e klas als geweldige afsluiting.
 • Goede en bevlogen docenten.
 • Zeer goede examenresultaten. Het slagingspercentage en de examencijfers van onze gymnasiasten liggen boven het landelijk gemiddelde. Zie Scholen op de kaart.
 • De unieke combinatie van gymnasium en TTO is mogelijk.
 • De voordelen van een scholengemeenschap met de debatclub/ beroemde gastsprekers/ robotica/ atelierdagen/ Mendeltalentenshow en een groot aanbod van vakken in de bovenbouw.

Lees, als je meer wilt weten, ook de informatiefolder over het gymnasium voor groep 8-leerlingen.

Weetje...
Bij de oude Grieken was het gymnasium een sportschool. Een ‘gymnasiast’, een leerling op het gymnasium, kon zich de luxe veroorloven niet te hoeven werken, maar zijn tijd in sport te steken. Na het sporten konden de leerlingen in hun vrije tijd (scholè in het Grieks; waar ons woord school van is afgeleid) les krijgen in vakken als taal, wiskunde, muziek en filosofie. Van een sportschool werd het latere gymnasium een school waar je mensenkennis en kennis van zaken opdeed. Op het gymnasium van nu gebeurt dat nog steeds.

Klassieke uitstapjes

bovenkant tekst klassieke uitjes5
Tijdens de jaarlijks terugkerende gymnasiumdag zijn de leerlingen een hele dag buiten de school bezig met klassieke cultuur. Gedurende het jaar vinden er echter vaker klassieke excursies plaats en ook binnen de lessen wordt er regelmatig aan klassieke projecten gewerkt. De ultieme gymnasiumuitstapjes zijn de Trierreis in de 4e klas en de Romereis aan het einde van de opleiding.

Gymnasiumdagen
Ieder jaar is er voor alle leerlingen van het gymnasium een speciale dag. Er wordt een gymnasiumdag voor de onderbouw georganiseerd en één voor de bovenbouw. Het programma wordt aangepast aan de klassieke activiteiten en tentoonstellingen die er in het land worden aangeboden.

Een aantal voorbeelden van de gymnasiumdag onderbouw:

 • Fotoverhaal maken op  ’t Wed met workshops en klassieke lunch.
 • High Tech Romeinen in Valkhof Nijmegen + Klassieke speurtocht door Noviomagus, bekijk hier het fotoboek.
 • Classic tour in stadsschouwburg Amsterdam met spetterende eindquiz & Artis (op zoek naar Aristoteles' dieren. Bekijk hier het fotoboek.

Een aantal voorbeelden van de gymnasiumdag bovenbouw:

 • Paleis op de Dam en klassieke film in Pathé, bekijk hier het fotoboek.
 • Rijksmuseum (klassieke tour) en Mercuriuswandeling door Amsterdam.
 • Opgravingen doen en meelopen met archeologen van de VU.

Excursies en projecten
Tijdens de lessen werken de leerlingen regelmatig aan projecten. Ook tijdens de drie projectdagen vinden er vaak klassieke excursies plaats. Hieronder staan enkele voorbeelden:
1e klas:

 • Het Odysseusproject: in samenwerking met de vakken Nederlands, Frans, tekenen, handvaardigheid/textiel, wiskunde en aardrijkskunde maken de leerlingen een eigen reis (Odyssee) met als onderwerp de Griekse held Odysseus. Een verhalenverteller opent dit project met een prachtige voorstelling.
 • Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden bezoeken.

2e klas:

 • Percy Jackson project: in samenwerking met de vakken Engels/ Nederlands en Latijn en Grieks allerlei creatieve opdrachten maken over de klassieke mythologische wezens/goden en plekken in de films van Percy Jackson.
 • Kunstenaar: moderne bewerking in kunstvorm maken over één van de verhalen van de Griekse held Theseus
 • Spelmaker: maak je eigen werkwoordspel.
 • Klassieke wandeling door Haarlem; zelfs in het straatbeeld van je eigen woonplaats is de invloed van de Grieken en Romeinen aanwezig.

3e klas:

 • Romeinse helden in moderne kunstvorm.
 • Creatieve Punische oorlogen of Onderzoek naar feit en fictie in de avonturen van Asterix en Obelix.
 • Hoe zag het paleis van Odysseus er eigenlijk uit; maquette maken aan de hand van Homerus' verhalen.
 • Bezoek aan Aachen, waarbij onder andere de Romeinse geschiedenis van de stad onder de aandacht wordt gebracht.

4e klas:

 • Een maquette van een Romeinse stad bouwen met behulp van opgedane kennis van de Romeinse architectuur.
 • Bezoek aan Den Haag: de aanwezigheid van klassieke motieven in schilderkunst en architectuur (o.a. Mauritshuis).

5e klas:

 • In groepjes een Griekse tragedie bestuderen, een scène daaruit bewerken en ten tonele voeren. Bekijk hier het fotoboek.
 • Toneelworkshop en bezoek aan een klassieke voorstelling. Bekijk hier het fotoboek.
 • Creatief met klassieke schrijvers.

6e klas:

 • Filmscript  maken en de tijdens de Romereis gemaakte filmopnames tot een echte documentaire of tv-programma monteren
 • Getalenteerde leerlingen uit de bovenbouw worden aangespoord mee te doen aan cultuurkennis- of vertaalwedstrijden.

Buitenlandse reizen:

Trierreis
De 4e klas-leerlingen ontdekken de Romeinse stad Augusta Treverorum; de keizerlijke residentie van Constantijn de Grote. Ook de stad Maastricht en de 'Romeinse' catacomben worden bezocht. Een mooie opstap naar de grote Romereis. Bekijk hier de foto's.

Romereis
Het hoogtepunt van de gymnasiumopleiding is voor de meeste leerlingen de Romereis aan het begin van de zesde klas. Eindelijk kunnen plaatsen als het Colosseum, het Forum Romanum en Pompeii in het echt bewonderd worden. Het is een onvergetelijke ervaring en een mooie afsluiting van zes jaar gymnasium op het Mendelcollege. Klik hier voor foto's van deze reis. Tijdens de Romereis maken de gymnasiasten een documentaire of tv-programma. Hieronder kun je enkele resultaten van de afgelopen jaren bekijken.

Waarom gymnasium?

Wat zijn de voordelen van het volgen van een gymnasiumopleiding? Hoewel het er teveel om op te noemen zijn, staan er hieronder een aantal opgesomd:

 • Voorsprong bij moderne vreemde talen: de klassieke talen Grieks en Latijn hebben grote invloed uitgeoefend op de moderne talen zoals Nederlands, Frans en Engels. Met kennis van het Grieks en Latijn kun je moeilijke woorden in moderne talen makkelijker begrijpen. Dit is niet alleen handig op de middelbare school, maar ook tijdens je vervolgstudie en daarna.
 • Nauwkeurig werken: bij het vertalen van Griekse en Latijnse teksten leer je om heel nauwkeurig te lezen; het is een soort puzzelen met taal. Gymnasiasten zijn hierdoor extra getraind in het analyseren van teksten. In de informatiemaatschappij waarin wij leven komt deze vaardigheid zeer goed van pas.
 • Grote invloed op kunstenaars, filmmakers en schrijvers: De literatuur van de Grieken en Romeinen bevat veel mooie verhalen. Het is niet voor niets dat mensen na tweeduizend jaar nog steeds de moeite nemen om deze verhalen te lezen. Op het gymnasium leer je ook hoe deze verhalen van invloed zijn geweest op schrijvers, beeldend kunstenaars en filmmakers door de eeuwen heen. (denk aan een strip als Asterix of een film als Hercules)
 • Basis van onze cultuur: leer de wereld van vandaag beter begrijpen door over de Grieken en Romeinen te leren.
 • Scherpt analytisch vermogen: Latijn en Grieks lezen scherpt jouw analytisch vermogen; veel van onze leerlingen kiezen in de bovenbouw dan ook voor een bètaprofiel.
 • Leuk: het puzzelen met die oude talen en het lezen van al die mooie verhalen is ook gewoon heel leuk!
 • Nu is het moment: wanneer het tot je mogelijkheden behoort om gymnasium te gaan doen, waarom zou je het dan niet proberen? Je krijgt nu een unieke kans om Latijn en Grieks te leren, later komt het er meestal niet meer van.

Type leerling

'Wat voor een type leerling moet je eigenlijk zijn voor het gymnasium?'
Wanneer je een vwo-advies hebt gekregen kun je kiezen of je naar het gymnasium wilt. Het is moeilijk om een algemene uitspraak te doen over wie een gymnasiumleerling is en wie niet. Iedereen is immers verschillend en tijdens de middelbare school ontwikkel je jezelf ook nog volop. Toch zou je kunnen stellen dat de volgende drie eigenschappen goed van pas komen voor een gymnasiumopleiding:

 • Je bent belangstellend:
  Je hebt interesse in mensen, geschiedenis, taal en cultuur
 • Je bent onderzoekend ingesteld:
  Je vindt het leuk om dingen te weten te komen die nieuw voor je zijn. Ook houd je wel van puzzelen met taal.
 • Je bent een doorzetter:
  Als je op het gymnasium zit, krijg je (in de onderbouw) twee extra talen. Hierdoor kan het zijn dat je meer tijd kwijt bent aan je huiswerk. Een beetje doorzettingsvermogen kan dan handig zijn.

Herken je iets van jezelf in deze eigenschappen? Dan is het gymnasium vast iets voor jou!

Boeken en websites

Boeken
Paul Biegel
De zwerftochten van Aeneas

Imme Dros
Griekse mythen
De reizen van de slimme man
Odysseus, een man van verhalen
Ilios, het verhaal van de Trojaanse oorlog
De huiveringwekkende mythe van Perseus
Mee met Aeneas

Simon van der Geest
Dissus

Simone Kramer
De strijd om Troje
De omzwervingen van Odysseus
De strijd van de titanen
De tocht van de Argonauten
Mensen, draken en dolfijnen
Van Grote Beer en Orion
De Griekse tragedies

Simone van der Vlugt
De slavenring

Evert Hartman
De vloek van Polyfemos

Websites

Interessante informatieve nieuwe website over het belang van de klassieken
http://klassieken.nu

Informatie over het gymnasium en de klassieke oudheid
www.oudheid.nl

Informatie over de Griekse godenwereld
www.outoftheblue.nl/goden

Digischool Grieks
http://wp.digischool.nl/grieks

Digischool Latijn
http://wp.digischool.nl/latijn

Digischool KCV
http://wp.digischool.nl/kcv

De krant in het Latijn
http://ephemeris.alcuinus.net

Ontdek je talenten