Uitwisseling Osnabrück 2019

30 september 2019

Op 19 september begon de 31ste uitwisseling voor 5V-leerlingen met het vak Duits in hun pakket. De Duitse leerlingen van onze zusterschool in Osnabrück kwamen eerst naar Haarlem. We zijn gelijk naar het stadhuis gegaan. Hier werden wij vriendelijk ontvangen door een vertegenwoordigster van de gemeente Haarlem, die ons over de geschiedenis van Haarlem vertelde.
De volgende dag hebben de Duitse leerlingen twee lesuren gevolgd op het Mendelcollege en zijn daarna naar het Frans Hals museum gegaan. Later in de middag hebben de Nederlandse leerlingen een presentatie gegeven over de belangrijkste bezienswaardigheden van Haarlem, natuurlijk 'auf Deutsch!' Daarna zijn wij allemaal (56 leerlingen) gaan bowlen en hebben gezamenlijk gegeten in de docentenkamer.

De volgende morgen zijn wij met de bus naar Amsterdam gereden. We hebben het Rijksmuseum bezocht en aansluitend een rondvaart gemaakt door de grachten van de binnenstad. Na de rondvaart hadden wij nog twee uur vrije tijd in de stad.
Zondag was voor iedereen een vrije dag en konden wij zelf de dag invullen. De meeste Nederlandse leerlingen hadden, vanwege het mooie weer, hun uitwisselingspartners meegenomen naar Zandvoort. Ook hebben velen die avond, omdat het de laatste avond in Nederland was, samen in een restaurant gegeten.

Na een gezellige tijd in Haarlem was het onze beurt om te gast te zijn in Osnabrück. Om 13:15 uur kwamen we aan en zijn wij meteen doorgegaan naar het stadhuis van Osnabrück. Hier kregen wij een toespraak van de burgermeester van Osnabrück. De 'Botschafterin' van Haarlem gaf de Nederlandse leerlingen een rondleiding door de oude stad, terwijl de Duitse leerlingen de toren van de Marienkirche omhooggingen. Daarna werd er omgewisseld, echter twee Nederlandse leerlingen werden vergeten bovenin de toren. Vervolgens gaven de Duitse leerlingen ons een rondleiding door Osnabrück, hier hebben we veel over de stad geleerd.
De volgende dag hebben wij drie lesuren gevolgd op het Gymnasium “In der Wüste” en zijn naar het Felix Nussbaumhaus gegaan. Dit was een interessant museum over een Joodse schilder uit de Tweede Wereldoorlog. Aan het eind van middag zijn we nog als ontspanning gaan varen op een binnenmeer.

Op woensdag zijn wij met de trein naar Keulen gereden, waar we eerst de 533 traptreden van de Dom van Keulen beklommen. Dit werd dan ook beloond met een prachtige uitzicht op de stad. Na twee uurtjes vrije tijd, kregen wij een rondleiding door de Duitse tv- en radiostudio WDR. De volgende ochtend gingen we minigolfen en picknicken bij de Rubbenbruchsee. Na de picknick was er de mogelijkheid om te waterfietsen. Dit werd gevolgd door een vrije middag die iedereen zelf heeft ingevuld. In de avond kwamen we met z’n allen samen, zowel leerlingen, docenten als ouders, om te eten in het restaurant Rampendahl. Hier wordt nog zelf bier gebrouwen en het is van binnen traditioneel ingericht.

Vrijdag was het dan al weer tijd om naar huis te gaan en was het einde van de uitwisseling in zicht. Wij hebben genoten van onze tijd in Osnabrück en Haarlem en hebben veel geleerd van deze uitwisseling. Het spreken van de Duitse taal heeft voor een aantal van ons een 'boost' gekregen. We hopen dat de uitwisseling voor de toekomstige Mendelleerlingen met Duits in hun pakket nog lang blijft voortbestaan.

Imara de Boer, 5V

Ontdek je talenten