Romereis 6V

7 november 2019

Romereis 2019
Na 5 jaar teksten in het Latijn en Grieks lezen was het dan eindelijk zo ver. Op 12 Oktober 2019 om 5.15 in de ochtend vetrokken we half slapend en met wallen onder de ogen vanaf Schiphol naar Rome. Na onze vroege vlucht begon dan eindelijk ons Romeinse avontuur! We werden meteen meegesleept door deze culturele hoofdstad. De eerste twee dagen zijn we overal langs, doorheen, onder en over gelopen (net als de Romeinen zelf natuurlijk).

Op de eerste dag hebben we een wandeling gemaakt om ons zo goed mogelijk te kunnen oriënteren in deze bruisende stad. We zijn langs de keizerfora, het monument van Victor Emanuel (ook wel ‘suikertaart’ door de docenten genoemd), het Colosseum en Circus Maximus gelopen. In de avond hadden we even tijd om de kamers op orde te maken en daarna vertrokken we alweer voor het avondprogramma. De Trevifontein stond op de planning en werd door ons allen zowel bewonderd als gefotografeerd. Belicht door de flitsen van fotocamera’s zag het er adembenemend uit. Sommigen hebben uiteraard ook wat munten naar achter geworpen de fontein in, hopende dat hun wensen uit zouden komen.

De dag erna kwamen meteen al onze wensen al uit. Er stond weer een lange en educatieve wandeling over het Forum Romanum in de lerarenagenda. Tijdens de wandeling werden er ook presentaties gegeven door onze gymnasiasten, beetje bij beetje werd het plaatje van het oude Rome compleet gemaakt en konden we ons het volledig inbeelden.
We hebben de stadsmuren ook eenmaal verlaten voor een uitstap naar Pompeii. Daar hebben we de hele dag langs de fundamenten en door de eens met as bedekte huizen gelopen. De goed bewaarde stad gaf ons een blik in het leven van een echte Romein uit de oudheid. Ook werden er weer presentaties gehouden en werd elke steen gefotografeerd.
Een regelmatig terugkerend fenomeen deze reis was het bezoeken van een van de vele kerken van Rome. De Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan was een echt hoogtepunt daarvan. We zijn allemaal naar boven gekomen en hebben kunnen genieten van een prachtig uitzicht. Zelfs buiten het Vaticaan kon de invloed van de kerk gevoeld worden: door de straten liepen nonnen, monniken en priesters van over de hele wereld, die net als wij Rome aan het bezoeken waren. Papa Francesco werd uiteraard overal afgebeeld.

Gelukkig hebben we het ook de hele reis ontzettend gezellig met elkaar gehad en zijn er diepere banden tussen de leerlingen onderling en met de docenten ontstaan. Je zou zelfs kunnen zeggen dat we een familie zijn geworden ;-).
Yosuf en Ymke, 6 gymnasium

Klik hier voor een sfeerimpressie

Contact

Mendelcollege                       
Pim Mulierlaan 4                       
2024 BT Haarlem
023 - 52 58 421
info@mendelcollege.nl

Ontdek je talenten