Romereis 6 gymnasium

31 oktober 2018

Het genot van de Romereis begon al toen we naar de weersvoorspelling keken: de hele week lang zon met een gemiddelde temperatuur van 23 graden. Het was een mooi vooruitzicht, waar een verzameltijd van vijf uur in de ochtend tegenover stond. Half slapend vlogen we dus op dinsdagochtend de zon tegemoet.

Een vlucht en een kort busreisje later stonden we voor de ingang van ons hotel, waar we onze koffers achterlieten. Hotel Concorde bevond zich op de vijfde verdieping van een gebouw waar de lift vrijwel onbruikbaar was, dus elke dag mochten wij tot onze grote vreugde na een lange wandeltocht nog een handjevol treden oplopen om bij onze kamers te komen.

We trokken de stad in (te voet; het openbaar vervoer in Rome is een chaos), waar we tijd hadden onze eigen lunch uit te zoeken – gelukkig is er in Rome een overvloed aan goede en voor de gemiddelde tiener betaalbare restaurants – en langs verscheidene bezienswaardigheden trokken. Voor ieder noemenswaardig gebouw had iemand een presentatie voorbereid, inclusief plaatjes van reconstructies (er is immers niet overal veel meer van over). Zo legden wij de eerste twee dagen behoorlijk wat kilometers af, terwijl de bekende namen ons om de oren vlogen, waaronder het colosseum, forum romanum en circus maximus. Kortom, alles wat in onze boeken op plaatjes langs is gekomen zagen we in het echt.

Iedere avond was er een ander programma. Verscheidene pleintjes lagen voor ons klaar, allemaal gevuld met barretjes, ijszaakjes en straatartiesten. De heenweg was met het openbaar vervoer, de terugweg liepen we, waardoor het extra goed voelde om languit op bed te liggen wanneer we eenmaal terug waren.

Op de derde dag stond het Vaticaan op het programma. Ondanks de warmte moesten de lange broeken aan: het was tijd voor de Sint Pieter. Via claustrofobisch-onvriendelijke gangetjes en trappen zijn we naar de top van de kerk geweest, waar we van hoog konden genieten van de absurde rijen die wij voor waren geweest. Het Pantheon en een echt Italiaans ijsje bij een zaak met een schamele 250 smaken volgden.

IMG 20181031 WA0000                          IMG 20181031 WA0001

Vrijdag stond er voor ons een bus klaar, met als bestemming Pompeï. De rit van drie uur werd door de meesten slapend gevuld. Een film bracht sfeer van het unieke stadje dichtbij de Vesuvius rond de tijd van de uitbarsting, gepaard met harde geluiden, die de slapers wakker schokten. Na een idyllische picknick met zijn allen konden we het stadje in. In tegenstelling tot Rome is alles in Pompeï relatief intact gebleven, wat het iets makkelijker maakte om je het leven van de Romeinse tijd voor te stellen. Pompeï was ook een stuk rustiger dan Rome, ondanks de lokale gidsen met hun korte lontjes.

Op zaterdag brachten we, na de Santa Maria Maggiore en het Ara Pacis, een bezoekje aan de Engelenburcht. Via claustrofobisch-vriendelijke gangen, kamers en trappen bereikten we daar ook de top, waar de stad met al haar immense klassieke gebouwen mooi zichtbaar was. Op zondag was het Capitool en haar museum aan de beurt – wederom gevuld met beelden die we al jaren als plaatjes in onze boeken hadden zien langskomen.

Na een laatste keer terugwandelen naar het hotel, wachtte de bus ons weer op (uiteraard op Italiaanse wijze midden op de weg geparkeerd). Wij namen het vliegtuig weer terug, dit keer de kou tegemoet. Eenmaal in Nederland was het tijd de korte broeken maar weer diep in de kast te stoppen, na een weekje genieten van oude stenen.

Contact

Mendelcollege                       
Pim Mulierlaan 4                       
2024 BT Haarlem
023 - 52 58 421
info@mendelcollege.nl

Ontdek je talenten