Regionale scholenploegenachtervolging 2020

6 februari 2020

Dinsdag 4 februari werd de regionale kwalificatiewedstrijd verreden op de Jaap Edenbaan in Amsterdam. Op deze koude en stormachtige dag namen schaatsteams uit Noord-Holland het tegen elkaar op. Inzet, naast de podium plaatsen, het Nederlands kampioenschap in Enschede later dit jaar. Er werd gestreden in vier verschillende leeftijdscategorieën door zowel licentiehouders als recreanten.

Na stevige selectietrainingen onder leiding van 5 havo-leerling Tim Kasten, zijn uiteindelijk vier teams geselecteerd om deel te nemen aan de regionale selectiewedstrijden. Naast de leerlingen die in voorgaande jaren successen hebben behaald, stond er dit jaar weer een jong en fris onderbouwteam aan de start. In het kielzog van Brits international Charline Kwadrin (1EG) vlogen de relatief onervaren Thymo Greevenbroek (1MH) en Floris de Wolf (2EH) als een geoliede machine over het ijs. Al snel werd duidelijk dat het in de categorie t/m 14 jaar de titel voor deze bikkels onhaalbaar zou zijn. Op basis van techniek en teamwork hoorden ze bij de allersterkste. Uiteindelijk leidde deze sterkte teamgeest tot een verrassende maar, vooral prachtige bronzen plak. Volgend jaar kunnen zij in dezelfde categorie met deze ontwikkeling zelfs doorstoten tot de landelijke finales.

In de andere drie categorieën deden de Mendelteams wat er van ze verwacht werd. In het onderbouw meisjesteam (vorig jaar tweede) verpulverde de meiden in de finalerit hun eigen persoonlijk record met maar liefst 5 seconden. Hierdoor kwamen de meiden dichtbij het stokoude baanrecord. Mare, Ella Roos en Pam gaan dan ook als titelkandidaten naar Enschede.

Het bovenbouwteam van de meiden, beter bekend als het ijzersterke ‘team Unox’ kende dit jaar weinig weerstand. Naar verluidt hebben enkele tegenstanders zich direct teruggetrokken, toen ze te horen kregen dat deze Mendeltrein weer aan de start zou verschijnen. Britt, Britt en Noa behielden vrij gemakkelijk hun ongeslagen status op de Jaap Edenbaan en ook zij zullen hoge ogen gaan gooien op het NK.

Tot slot het bovenbouw jongensteam, bestaande uit Jesse en Mats met gelegenheidsrijdster Daphne Iskes. Al snel werd duidelijk dat zij samen met het ECL met kop en schouder boven het deelnemersveld uitstaken. Het team bestaande uit louter Mendel topsporttalenten is technisch gezien een lust voor het oog. In veredelde trainingsrit in de finale plaatsen het vlaggenschip van het Mendel zich dan ook moeiteloos voor het NK. Met het oog op belangrijke individuele toernooien werd nu nog rustig aan gedaan, maar tijdens het NK willen ze het vuur aan schenen van het ECL leggen.

 winnarsvlaggenschip

Ontdek je talenten