Uitwisseling Osnabrück

1 oktober 2018

Op 20 september begon de uitwisseling voor 5V met de 30 leerlingen uit Osnabrück. De Osnabrückers kwamen eerst voor 4 dagen naar Nederland, daarna gingen wij 5 dagen naar Osnabrück. Op de eerste dag hebben we onze Duitse partners Haarlem laten zien, hebben we o.a. gebowld en 's avonds met z'n allen op school gegeten. De leukste dag vond ik de dag dat we naar Snowplanet gingen. Dat was een leuke ervaring. Buiten het schoolprogramma hadden we alle avonden vrij en hebben we zelf allemaal leuke dingen georganiseerd.

Na deze 4 dagen gingen we met de bus naar Osnabrück waar we ontvangen werden door de ouders van onze uitwisselingspartners.
Daar hebben we o.a. het Felix-Nussbaum museum bezocht, over een Duits-joodse schilder, die uiteindelijk in een concentratiekamp overleden is. Dit vond ik heel erg interessant maar het leukste van de 5 dagen in Duitsland vond ik toch wel de dag in Hannover, waar we naar een escaperoom zijn geweest en we veel van de stad hebben gezien.

Op 28 september zijn we rond 11 uur terug naar Nederland gereden. Ik vond de week heel erg leuk en ik heb vooral veel beter Duits leren spreken en veel nieuwe vrienden gemaakt. Met ongeveer 5 uur slaap per dag was dit een 'slopende' week maar wel erg leerzaam voor ons allen.

Julia de Sanders

Contact

Mendelcollege                       
Pim Mulierlaan 4                       
2024 BT Haarlem
023 - 52 58 421
info@mendelcollege.nl

Ontdek je talenten