Naar finale NK Debatteren voor Scholieren

26 november 2019

Samen met negen andere scholen heeft het Mendelcollege zich tijdens de tweede voorronde geplaatst voor de finale van het NK Debatteren voor Scholieren op 18 januari 2020. In 2018 werd het Mendelcollege Nederlands Kampioen Debatteren.

Meer dan 100 Nederlandse middelbare scholen nemen dit jaar deel aan de drie voorrondes van de 22e editie van het Nederlands Kampioenschap Debatteren voor Scholieren (havo/vwo). Scholen uit heel Nederland reisden op 22 november naar Bilthoven voor de tweede voorronde. De leerlingen gingen tijdens deze voorrondes de verbale strijd met elkaar aan over actuele en uitdagende maatschappelijke thema’s, waaronder jongerenparticipatie, religie en de Nederlandse samenleving, én het lerarentekort in het basisonderwijs. Het Mendelcollege kwam als één van de winnaars van deze voorronde uit de bus.

Samen met ruim 30 andere finalisten zal het Mendelcollege op zaterdag 18 januari 2020 op de Radboud Universiteit in Nijmegen strijden om de titel Nederlands Kampioen. Ook worden er dan prijzen uitgedeeld voor beste individuele spreker en beste nieuwkomer op het toernooi.

De stellingen die centraal stonden tijdens de tweede voorronde waren:

  • Ouders moeten bij de Tweede Kamerverkiezingen een extra stem krijgen voor hun minderjarige kinderen.
  • Nationale feestdagen mogen geen religieuze grondslag meer hebben.
  • Mensen die langer dan twee jaar werkloos zijn moeten lesgeven op de basisschool

Over het kampioenschap

Het NK Debatteren voor Scholieren wordt al sinds 1998 georganiseerd door Stichting Nederlands Debat Instituut, een organisatie die debatactiviteiten voor scholen ontwikkelt die ervoor zorgen dat leerlingen overtuigender durven spreken, zorgvuldiger leren luisteren en altijd nieuwsgierig blijven naar de ideeën van anderen. Naast landelijke kampioenschappen verzorgt de stichting debattrainingen in de klas, geeft zij nascholing aan docenten en ontwikkelt zij lesmateriaal.

Meer informatie over het evenement vindt u ook op www.schooldebatteren.nl/nkscholieren

 

Contact

Mendelcollege                       
Pim Mulierlaan 4                       
2024 BT Haarlem
023 - 52 58 421
info@mendelcollege.nl

Ontdek je talenten