Mendelcollege Verkiezingsdebat

22 februari 2018

Het Mendelcollege organiseert in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen voor de zevende keer het “Mendelcollege Verkiezingsdebat” voor leerlingen van 4 gymnasium/atheneum en 4 havo op woensdag 7 maart a.s. De organisatie vindt plaats in samenwerking met het Nederlands Debat Instituut (NDI).

Docent maatschappijleer Camiel van de Laarschot is erin geslaagd om een groot aantal Haarlemse lijsttrekkers naar het Mendel te halen. Drie coalitiepartijen en drie oppositiepartijen zijn vertegenwoordigd. Frank Visser is zelfs oud-leerling van het Mendel! De zes politici zijn:

Merijn Snoek, CDA, wethouder onderwijs en sport
Robbert Berckhout, GroenLinks
Dilia Leitner, D66
Frank Visser, CU
Anne Sterenberg, VVD
Frits Garretsen, SP

Ruim 300 leerlingen uit 4 gymnasium/atheneum en 4 havo wonen het debat bij. In de lessen maatschappijleer is het thema “Politiek en verkiezingen” voorbereid. De debatstellingen zijn:

1. De verplichte tegenprestatie in de bijstand moet worden afgeschaft.
2. Haarlem moet meedoen aan experimenten met legale wiet.
3. In de binnenstad van Haarlem moet er minder ruimte komen voor auto's.

De openingsvraag van de vragenronde is: welke partij gaat ervoor zorgen dat deze jongeren straks in Haarlem kunnen wonen?

Indeling 1 tegen 1 debat
Ronde 1 SP – VVD
Ronde 2 D66 – CU
Ronde 3 GroenLinks - CDA

De zes politici krijgen de kans om de scholieren te overtuigen om (in de toekomst) op hun partij te stemmen. De scholieren hebben een interactieve rol en brengen tijdens het debat hun stem uit. De leerlingen van onze debatclub vormen de jury die na afloop de winnaar zal aanwijzen.
De presentatie is in handen van Rogier Elshout van het NDI.

Het Zevende Verkiezingsdebat past in een rijke en lange traditie van bekende gastsprekers en verkiezingsdebatten op het Mendel. Enkele bekende namen uit de afgelopen jaren zijn (o.a.): Lilianne Ploumen, Alexander Pechtold, Kathalijne Buitenweg, Diederik Samson, Sybrand Buma, Emile Roemer, Fred Teeven, Femke Halsema en onze oud-leerlingen Joop Wijn en Roos Vermeij.

Het debat begint om 9.00 uur en duurt tot 12.00 uur. Omdat we telkens merken dat ook van buiten het Mendel de belangstelling voor onze verkiezingsdebatten groot is, melden we dat het debat helaas niet toegankelijk is voor gasten.

67

Contact

Mendelcollege                       
Pim Mulierlaan 4                       
2024 BT Haarlem
023 - 52 58 421
info@mendelcollege.nl

 

 

Ontdek je talenten