Mendelcollege plaatst zich voor het NK tijdens scholenploegenachtervolging

19 januari 2018

18 januari vond in Hoorn het kwalificatietoernooi plaats voor het NK scholenploegenachtervolging. In verschillende categorieën namen Mendeliers het in drietallen op tegen andere schaatsers uit de provincie Noord-Holland en Flevoland. Na een strenge selectieprocedure kregen vijf teams van het Mendel de kans zich te meten met andere sterke scholen.

DSC04110

Categorie 1B (meisjes 12 tot 14 zonder schaatslicentie)
In deze categorie kwam het team Britt, Noa en Britt uit, beter bekend als Team Unox. De meiden hadden vorig jaar ook al meegedaan en behaalden toen een hele knappe tweede plaats. Dit jaar waren de verwachtingen dan ook hoog gespannen voor de meiden. Tijdens de kwalificatierondes bleken zij weer in uitstekende vorm te steken en het bereiken van de finale kostte geen enkele moeite. Eenmaal in de finale was het de vraag; “wordt het goud, zilver of brons”? De meiden gingen als een raket van start en lagen met nog slechts 1 bocht te gaan zo’n 50m voor op de tegenstanders. De hoge snelheid werd één van meiden te veel en zij vloog hierdoor de bocht uit en viel. Ondanks dat Britt snel weer overeind krabbelde en de pijn wist te verbijten kwamen we op de finish 2 seconden te kort voor het goud of zilver. De bronzen medaille was een schrale troost. Ondanks de grote teleurstelling was dit toch nog een pleister op de wonde.

Categorie 1A (meisjes 12-14 met schaatslicentie)
In deze categorie twee Mendelteams; het sterke Mendel 1 (Manon, Daphne en Lotte, 6e op NK vorig jaar) en de outsiders van Mendel 2 (Rachel, Tjitske en Renske). Dat Mendel 1 zich zou plaatsen voor de finaleronde kon worden gezien als formaliteit, maar Mendel 2 wilde de meiden het vuur na aan de schenen leggen. Helaas voor Mendel 2 was de starter nog niet helemaal wakker en schoot hij letterlijk de meiden het toernooi uit. Heel erg zonde, want op basis van de twee kwalificaties had Mendel 2 ook thuisgehoord in de finale. Zoals verwacht plaatste Mendel 1 zich wel voor de finaleronde. Hier wachtte de loodzware klus de regerend Nederlands kampioen te verslaan voor directe plaatsing voor het NK. De opdracht was duidelijk: niet te hard van start en het afmaken in de laatste ronde. En zo geschiedde, met nog één ronde te gaan keken de meiden nog tegen een flinke achterstand aan. Maar toen was de mendeltrein pas net op stoom gekomen. Met een slotronde van 31,4 pakten de meiden het goud op de laatste meters en was plaatsing voor het NK een feit. Geluk en ongeloof doorkruisten elkaar, gepaard met een grote glimlach. Wat een ongelofelijke topprestatie!

Categorie 2A (jongens 12-14 met licentie)
Vorig jaar plaatste dit Mendelteam zich voor het NK, maar de ploeg moest flink verjongd worden en daardoor was het lastig te voorspellen hoe dit jaar zou eindigen. Met twee verse brugklassers in de gelederen (Mats en Egbert) en de ervaren toppers (Jesse en Jorrit) plaatsten zij zich eenvoudig voor de finale. In deze finale werd er enorm gestunteld door de organisatie en is er nooit duidelijk geworden welke tijd er nou daadwerkelijk is gereden door de heren. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de heren uit Almere verdiend wonnen en dat het Mendelteam moet hopen op een wildcard na het behalen van een prachtige tweede plaats.

Categorie 4A (Jongens 14-17)
De mannen van de bovenbouw hadden een speciale dag. Later beginnen vanwege de SE-week van 6V-er Dennis, slalommen op de snelweg tussen de omgevallen bomen en vrachtwagens en in totaal 5 files met een totale reistijd van +/- 2 uur. Eenmaal aangekomen op de ijsbaan in Hoorn bleek dat de tegenstanders van het ECL, met het openbaar vervoer reisden, gestrand waren op station Sloterdijk en niet op tijd zouden komen. Na overleg met de organisatie, met het oog op veiligheid, is er vervolgens besloten dat beide scholen zich geplaatst hebben voor het NK. Wat resulteerde was een mooie trainingsrit om tot nog betere resultaten in de toekomst te komen. Meneer Stut probeerde de mannen nog een rondje bij te houden maar hij kwam hier duidelijk te kort.

Contact

Mendelcollege                       
Pim Mulierlaan 4                       
2024 BT Haarlem
023 - 52 58 421
info@mendelcollege.nl

 

 

Ontdek je talenten